Изба „Братя Минкови“ отново триумфира със злато в Германия

Изба „Братя Минкови“ отново триумфира със злато в Германия
18.09.2012 г.

Изба „Братя Минкови“ отново стана фаворит на немския винен елит и триумфира със Златен медал от престижния конкурс MUNDUSvini International Wine Awards. 273 от водещите международни енолози се събраха в германския град Нойщад за да изберат най-добрите измежду 6 000 вина от цял свят. Авторитетното жури, формирано под егидата на Международната енологична организация (OIV) и Union Internationale des Œnologues (UIOE Paris), единодушно присъди Златния медал на елегантното червено вино OAK TREE. Голямата награда от конкурса нареди изисканият купаж на Изба „Братя Минкови“ измежду 800-те най-добри вина на планетатата.

„Въпреки че за трета поредна година нашата изба печели за България Злато  от MUNDUSvini International Wine Awards, настоящото отличие ни е особено ценно“, сподели не без гордост главният енолог на винарната Иван Бакалски. „Немските познавачи са особено критични към вина, издържани в духа на Стария свят, особено когато те идват от държави, тепърва прохождащи на световната винена сцена. За да получи Златен медал в Германия, един купаж трябва не само да притежава богат аромат, въздействащ вкус и наситен цвят, но и да носи идентичността на района, в който е създаден. Не случайно избрахме точно това вино за конкурса. С него показваме съчетанието от традиции и новаторството, станали запазена марка на „Братя Минкови“. То е направено от най-узрялото грозде на собствените ни лозя в Карнобатския край. Грижливо съчетахме престижните сортове Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран, за да създадем един класически и сериозен купаж в стил Бордо, който отлежаваше 20 месеца в специално подбрани стари френски барици. Нарекохме го OAK TREE, защото векове наред Дъбът олицетворява силата на традициите, устояли на времето и стремежа към съвършенство. По думите на журито, наградата за OAK TREE доказва, че България е в състояние да създава висококачествени и интересни вина, съизмерими с най-добрите образци в бранша. Горди сме, че немският, а и световен винен елит за пореден път даде висока оценка за българското винопроизводство“, издаде тайните на голямата награда главният енолог на изба „Братя Минкови“.

Тазгодишният златен медалист OAK TREE направи дебюта си на родния пазар  в началото на 2012 г. Виното е създадено в изключително ограничена серия и може да бъде открито единствено в най-реномираните ресторанта на България, както и на място във винарската изба. 10-годишният му потенциал за бутилково стареене го превръща в отлична колекционерска инвестиция, а кадифеният му вкус и интензивен, богат аромат го правят прекрасно допълнение към изискани ястия от червени меса с подправки, винен сос или диви гъби и меки, домашен хляб, ароматни жълти сирена.

Златният медал от  MUNDUSvini International Wine Awards е третото отличие, което Германия присъжда на легендарната родна винарна. През 2010 година със злато от конкурса се окичи елегантното и свежо Шардоне MINKOV BROTHERS, а година по-късно голямата награда отиде при  MINKOV BROTHERS Cabernet Sauvignon. Успехът им предизвика сериозен интерес към селекциите на „Братя Минкови“, а белите и червени вина на избата вече могат да бъдат открити в някои от престижните ресторанти на Берлин, Дортмунд, Дюселдорф, Щутгарт и Мюнхен. 

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox