История

Братя Минкови са потомци на заможна фамилия от епохата на Възраждането. Просветени и напредничави хора, живяли и учили в Европа, завръщайки се в родината си те решават да се посветят на най-голямата си страст – винарството.
История
Винарска Изба Братя Минкови е единствената българска изба, носеща изобретателският възрожденски дух на градското общество на България от краят на XIX век. В нея е отразена българската традиция с европейски характер. Тя е приемник на фамилно наследство за правене на висококачествени вина.
основаване
Основаване на старата изба Братя Минкови в квартал Черковна, Карнобат
1875
Братя Минкови са потомци на заможна фамилия от епохата на Възраждането. Просветени и напредничави хора, живяли и учили в Европа, завръщайки се в родината си те решават да се посветят на най-голямата си страст – винарството. През далечната 1875 г. основават своя винарска изба в бохемският квартал в Карнобат – Черковна.
Plovdiv
Почетен диплом от международното изложение в Пловдив.
1892
Първото документирано признание за Избата идва от Международно аграрно изложение, провело се в Пловдив през 1892г.
bruxelles
Спечелване на първият златен медал за България на Международното изложение за вино в Брюксел.
1894
Интересен факт е, че вино на братя Минкови донася на България първият златен медал от световно винено изложение. Отличието е присъдено през 1894 г. в Брюксел на Иван, Васил и Никифор Минкови.
Лондон
Връчване на почетен диплом за участие в международното изложение в Лондон.
1907
През 1907, в Лондон, братя Минкови получават почетен диплом за участие в международното изложение.
Brata
Възниква идеята за изграждане на новата изба. Там, където са били старите лозя на братя Минкови.
1998
Винарска изба Братя Минкови е проект, целящ да възроди старите традиции на винопроизводство, наследени от средновековието.
Но истинската идея на Миню Стайков – създателят и вдъхновител на този проект е да даде нова перспектива на хората, живеещи в град Карнобат и целия регион. В началото на 90-те той решава да започне много амбициозен проект, който с годините се превърна в една от най-успешните български изби в международен план.
първи лозя
Първата реколта за създаването на Minkov Brothers Cuvee 2006
2006
Първата реколта за създаването на Minkov Brothers Cuvee 2006 е събрана и е заложено в бъчви първото вино.
Създаден от най-добре виреещите в лозята на избата сортове, а именно Каберне Совиньон, Сира и Мерло, този перфектен бленд спечели както множество златни медали и най-високи отличия от международни конкурси, така и любовта на феновете на виното в България и по света.
Вино
Лансиране на пазара на култовите вина CYCLE.
2008
Концепцията на CYCLE - качество, модерен етикет и достъпна цена, промени революционно и завинаги българския пазар на вино. Cycle е първата марка, която освен вино предложи на винения любител и изживяване. Окото „купува“ първо и българският потребител веднага се влюбва в отличаващата се от всички останали бутилка на щанда, за да открие, че това не е новозеландско, а българско вино. Любопитството бива подсилено и от цената, която няма конкурент на пазара, а крайният щрих нанася съдържанието на бутилката. Комбинацията от фактори е неустоима и така започва постепенното запознанство на българския пазар със Cycle. Днес Cycle е винаги наблизо, но и винаги в движение.
Старт
6 златни 4 сребърни медала от международни конкурси
2010
Силен старт на вината на изба Братя Минкови със спечелени 6 златни 4 сребърни медала от международни конкурси за бранда Братя Минкови 
decanter
Златен Регионален Трофей на международният конкурс DECANTER в Лондон!
2011
За първи път българско вино получава Златен Регионален Трофей на международният конкурс DECANTER в Лондон! Наградата е за вино От Избата Каберне Совиньон х Каберне Фран 2008
Foto
Лансиране на пазара на ресторантьорският бранд Le Photographe
2013
Лансиране на пазара на ресторантьорският бранд Le Photographe, намерил верни приятели във всяко кътче на България, а и извън пределите на страната ни.
Jamais
Лансиране на пазара на ресторантьорският бранд Jamais Vu.
2014
mb
Братя Минкови Каберне Совиньон 2013 печели златен медал на DECANTER в Лондон.
2016
От 2010 година вината на Изба Братя Минкови участват без пропуск в международният конкурс Декантер и винаги са ценени високо от журито на конкурса. Но с Братя Минкови Каберне Совиньон 2013 стартира една поредица от златни медали от този конкурс, маркираща новото още по-високо ниво на качеството на тези вина.
enoteca
Супер премиум серията ЕNOTECA се появи на пазара
2017
ENOTECA Syrah & Cabernet Sauvignon 2013 е първото вино от серия ЕNOTECA, което излиза на пазара. Вината ЕNОТЕCА са произведени в лимитирани количества и са експериментални вина, които не са в постоянният асортимент на избата. Създадени по творчески проекти на технолозите на избата с цел изследване на тероари, видове бъчви или нови технологични практики. Това са ексклузивни вина за специализирани магазини за вино и ресторанти от висок клас.
mb cuvee
Братя Минкови Кюве 2016 печели златен медал на DECANTER в Лондон
2018
Братя Минкови Кюве 2016 печели златен медал на международният конкурс DECANTER в Лондон 
Франц
Специален проект за 75-тата годишнина на футболната легенда Франц Бекенбауер
2020
Нашият любим играч – футболната легенда Франц Бекенбауер избра вино Oak Tree, за да отпразнува рожденият си ден! Бяхме изненадани и много щастливи да разберем, че той отдавна е оценил качествата на нашето вино и го предпочита за по-специални случаи.
Ние като негови почитатели, подготвихме ексклузивни етикети, изобразяващи четири от най-паметните моменти в живота му!
С това искаме да му засвидетелстваме нашето дълбоко уважение и любов и да му пожелаем още много красиви, стоплящи моменти в компанията на добри приятели и Oak Tree!
rizling
ENOTECA Riesling 2011 печели Голям Златен Медал на конкурса Mondial de Bruxelles 2020
2020
Голям Златен Медал за ENOTECA Riesling 2011, бе отреден от престижния международен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2020, който през 2020 година се състоя от 4-ти до 6-ти септември в град Бърно – Чехия.
Project 7
Представяне на иконичното вино Project 7 пред българското винено общество
2022
Седем поредни години работа с най-добрите ни лозови масиви, доведоха до Project 7. Едно визионерско вино, замислено още от 2009 година и направено от иконичните за нашата изба сортове Каберне Совиньон и Каберне Фран. Този проект разкрива възможностите на тероара, изразени в съвършения баланс, концентрация и неповторима елегантност на виното.
2022
Енолозите на избата съчетават традиционни технологии с най-модерни практики, за да постигнат съвременният и автентичен профил на вината, които създават.  
Наследявайки авантюристичният и смел дух на Братя Минкови, ние продължаваме да участваме на най-престижните международни конкурси за вино и печелим най-високо признание от журито на Decanter WIne Worlds Awards,  Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, Alliance du Monde и много други.
Разположени в подбалкана, лозята на избата разполагат с превъзходни почвено-климатични условия за отглеждане на престижни сортове грозде с високо качество.
18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox