Златен медал за българско вино!

Златен медал за българско вино!
10.06.2014 г.
Minkov Brothers White Cuvee 2012 спечели златен медал на Concours Mondial Bruxelles 2014.


Тази година конкурсът отбеляза своя 20-годишен юбилей, утвърждавайки се като барометър за жизнеността на световната винена индустрия. За сравнение на първото издание на конкурса през 1994 година Франция участва с 508 свои вина, докато на тазгодишното издание броят им вече е 2428. В рамките на три дни международно жури от 310 члена дегустира повече от 8 000 вина от цял свят. Целта на изложението в Брюксел е моментна снимка на международния винен сектор и насърчаването и разширяването на винената култура и информираността на винените потребители.
 
White Cuvee 2012 е направено от 80% вионие и 20% шардоне от 12-годишни лозя  край село Венец, намиращи се непосредствено под изба Братя Минкови. Двата сорта ферментират поотделно в нови и стари американски барици, отлежават 6 месеца , след което се купажират.

 
Все по-често българските производители започват да проявяват интерес към сорта вионие. Характерно за вината от този сорт е, че имат отличим златист цвят и богат плодово-цветист аромат, който заедно с цвета загатва сладко тяло. То обаче е удивително сухо с разнообразни аромати, измежду които ясно доминира този на праскова.

White Cuvee печели с комплексен нос с пикантни подправки, нектарина, сладка ванилия, дим и тост с масло и тяло с балансирана дълбочина на вкуса с фин минерален соленоват завършек.


 
18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox