ЗА ТРЕТИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА БЪЛГАРСКА ИЗБА ПЕЧЕЛИ ЗЛАТНАТА НАГРАДА ЗА КАЧЕСТВО „DECANTER”

Cuvee
20.08.2018 г.

Голямата награда за качество – Златен медал от най-престижния конкурс Decanter World Wine Awards, бе присъдена за трети път на вино от изба „Братя Минкови”. Чест без аналог, оказвана само на най-добрите производители в света. Тази година с впечатляващ резултат от 95-дегустационни точки е Minkov Brothers Cuvee. Освен бляскавите 24 карата на отличието, зад високата оценка стоят подписите на две от най-влиятелните дами в света на виното Бет Уилърд и Каралайн Гилби (Master of Wine), които председателстваха журито.

Надпреварата е световен стандарт за качество и лидер по влияние сред винотърговците. Златният медал дава допълнителна стойност на международните пазари, които вече очакват Кювето на избата. То получи допълнителен съдийски бонус за атрактивната си цена. „Вино, достойно за голямата награда от Decanter за под 7 паунда на бутилка е малка революция. Единици в световен мащаб са избите като „Братя Минкови”, притежаващи такова майсторство и талант”, споделиха водещи сомелиери.

Виното е удостоено с 95 точки и това е била една от най-високите оценки по време на дегустациите, потвърди и Димитър Николов - единственият българин с право да журира на Decanter. Това е се случва изключително рядко в практиката на пословичните с критичния си поглед съдии.

 

"Братя Минкови" е сред малкото винарни в цял свят, които лично председателят на конкурса Стивън Спъриър е удостоил с признанието си. През 2011 г. в Лондонската кралска опера той поздрави енолозите на Minkov Brothers, че са създали "Автентично, хармонично, и добре балансирано вино с истински чар". Колежката му Анджела Мюър пък нарече Братя Минкови „основоположник на модерния винен вкус“.

 

Три от най-големите награди на Decanter World Wine Awards 2016 бяха отсъдени за вина от Изба Братя Минкови:

*ОТ ИЗБАТА Каберен Совиньон & Каберен Фран 2008 – Регионален златен трофей, Лондон, Decanter 2011

*MINKOV BROTHERS Cabernet Sauvignon 2013 - Златен медал, Decanter World Wine Awards 2016

*MINKOV BROTHERS Cuvée 2016 - Златен медал, Decanter 2018

 

 

Защо Decanter World Wine Awards е световен стандарт за качество?

„Най-голямата разлика между Decanter и останалите конкурси е че награждаваме със злато само вина, достигнали между 95 и 100 точки. В другите състезания са достатъчни едва 88 или 90. Понякога летвата на Декантер е твърде висока дори за утвърдени производители“, поясни българският представител Димитър Николов. Конкурсът събира 224 от най-подготвените професионалисти, половината притежават титлата Master of Wine.

 

Minkov Brothers Cuvee – очарователно вино с блясъка на диамант

Златното Кюве бе определено от журито, в което участват едни от най-изявените дегустатори като Бет Вилард и Каралайн Гилби, MW като „Отлично структурирано вино с много чар, ароматен нос на какао и шоколад, пикантни пипери, и деликатен нюанс на виолетки. Сочно и свежо небце с деликатни кадифени танини. Вино, даряващо наслада и букет от позитивни емоции”. През 2016 г. колежката им Анджела Мюър нарече Minkov Brothers „вино, блестящо като диамант”. Хармоничното съчетание на Каберне совиньон, Мерло и Сира символизира единството на традиции, фамилно наследство и новаторство. Това са ценностите, върху които е изградена избата. Не случайно Minkov Brothers Cuvee от „Реколта 2006” е флагманът, с който тя преди десетилетие дебютира на пазара. 10 плододавания по-късно, в наши дни великолепната „Реколта 2016” донесе на България най-голямото световно признание от Декантер.

 

От нашите лозя

При посещението си у нас през 2011 г. Каралайн Гилби, MW се впечатли от великолепния тероар в лозята на „Братя Минкови” и прогнозира, че от тях тепърва ще се правят „вина със завиден потенциал, отлична сортова отличимост и уникален характер”. Безпогрешна оценка, подплътена с три златни медала от Decanter досега и още 5 златни и 11 сребърни отличия от други престижни международни конкурси само за първата половина на 2018. Успехите са закономерни, защото великолепните масиви на избата навлизат в 15-то плододаване, което в съчетание с непрекъснато подобряващите се енологични практики е залог за вина с все по-сложен характер, зрял и богат вкус, коментираха нейни колеги.

 

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox