Златен Медал за Oak Tree'11 на Balkan International Wine Competition

Златен Медал за Oak Tree'11 на Balkan International Wine Competition
25.07.2014 г.

Равносметката от най-големият винен форум на Балканите, който се проведе за трета поредна година в София е двадесет златни медала за България, следвана от Гърция с девет, за Сърбия шест, четири за Македония, два за Хърватия и един за Румъния. Победителите бяха избрани на сляпа дегустация измежду 400 вина от Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморският регион от международно престижно жури, председателствано от единствения Master of Wine на Балканите, Константинос Лазаракис. Сред останалите чужди експерти в журито бяха Каролайн Гилби MW (Великобритания), Род Смит MW (Франция), Алесандро Гричиоли (Италия), Тревор Лонг (Великобритания), Джейми Арахо (САЩ) и др.

Топ виното на винарска изба Братя Минкови Oak Tree`11 спечели златен медал на Balkan International Wine Competition`14.  

Oak Tree`11 е купаж от каберне совиньон, каберне фран и сира, вдъхновено от стилистиката на Бордо и е  отлежавало 20 месеца в стари френски барици. Гроздето от каберне совиньон и каберне фран са от землището на село Огнен, а сирата е от лозето, прилежащо до шатото на избата. Лозята до село Огнен са разположени с югозападна експозиция върху източните склонове на Терзийския баир на надморска височина 225 метра. Почвите са слабо излужени канелено горски. Близостта на морето, меката зима и пролетните дъждове, съчетани с продължително слънчево лято дават възможност на гроздето да узрее добре и да натрупа потенциала, заложен в Oak Tree.

Виното е със стегнато, стройно тяло с кадифени зрели танини и запазена плодова свежест. Вкусът е комплексен, многопластов с нюанси на сладки подправки, евкалипт, синя слива и къпина, съчетани с кедрово дърво, кожа и опушено месо. Завършва дълго с дълбоки танини, допринасящи за впечатляващия потенциал за отлежаване на Oak Tree.

Със златен медал на международните конкурси Mundus Vini`12 и Vinalies international`13 е награждавано и първото вино от този бранд - Oak Tree`09.

Препоръчваме

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox