Летни преживявания в изба Братя Минкови

Летни преживявания в изба Братя Минкови
11.07.2017 г.

Всяко лято има своята история... изпреварете събитията и планирайте още от сега посещението си на една от най-ярките български изби, а именно - изба Братя Минкови.

Посещението ще остави спомен, който ще ви връща отново и отново на това прекрасно място.

Винарска изба "Братя Минкови" е очарователна дестинация за винен туризъм. Тя носи духа на Българското Възраждане и уюта на старата градска къща. Изградена е върху живописен хълм, сред великолепни лозя на 10-15 км западно от Карнобат, по пътя Бургас – София. Разположението на избата не е случайно. На това място са се отглеждали най-старите и най-хубавите лозя в Карнобатския край, място с многовековна традиция във винопроизодството. Уникалното съчетание на релеф, климатични и почвени особености е предпоставка за превъзходното качество на гроздето от този край.

От къде започва всичко...

През далечната 1875 г, посвещавайки се на голямата си страст – винарството, карнобатлийте Иван, Васил и Никифор Минкови основали изба в търговско-занаятчийския център на Карнобат – Черковната махала. Изключителните вина на братята и винарските традиции на Карнобатския край дали висок резултат. Малко известен факт е, че именно карнобатските винари, известни като братя Минкови са донесли първия златен медал за България от световно изложение. След златния медал от Брюкселското винено изложение от 1894 г. последвали награди от елитния конкурс за вина в Лондон и Международния панаир в Пловдив.

Днес Винарска изба "Братя Минкови" остава вярна на традициите, наследени от тримата братя. Архитектурата й грабва окото още на пръв поглед – елегантен ретро-стил, в който са вплетени модерни елементи, загатващи за комфорта и дискретния лукс отвътре. Избата притежава две музейни части – едната е посветена на винарската фамилия и съдържа автентични предмети, принадлежали на семейство Минкови, а другата разказва за хилядолетната история на винопроизводството в региона.

В тази романтична атмосфера можете да дегустирате всички вина на избата. Голяма част от вината от сериите Oak Tree, Minkov Brothers, Le Photographe и Cycle са носители на престижни световни награди.  Енолозите на избата организират "пътешествия" през различните винени стилове, застъпени в селекциите на избата. Към тях се поднасят апетитни ястия от националната и световна кухня, които са умело съчетани спрямо сорта и характера на вината.

Безспорна атракция е възможността лично да се наблюдават етапите на винопроизводство.Ще чуете разказ от първо лице за пътя на гроздето от лозята до винификаторите, за това как гроздовият сок се превръща във висококачествено вино, което следва да отлежи в дъбови бъчви, придаващи финалния акцент към неповторимия му характер

Както казахме в началото, посещението на избата ще остави незабравим спомен. Комбинацията от прекрасна гледка, уют и селектирани вина ще превърне един от летните ви дни в невероятно винено изживяване, към което ще се връщате всеки път щом отворите бутилка от прекрасните вина на изба Братя Минкови.

Планирано или непланирано посещение, няма значение – вратите на избата са винаги отворени за гости. И все пак... ако планирате да гостувате на избата, можете да се свържете с домакините и да резервирате посещението си в удобно за вас време.

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox