Уникално вино на „Братя Минкови“ триумфира със злато във Франция

Уникално вино на „Братя Минкови“ триумфира със злато във Франция
06.06.2013 г.

Елитен купаж на Каберне Фран, Каберне Совиньон и Сира,стана единственото българско вино, признато в цял свят за уникално. OAK TREE на изба „Братя Минкови“ получи и Златен медал от  престижното изложение Vinalies Internationales – Франция. Най-авторитетните европейски енолози категорично обявиха, че за пръв път откриват във вино от сорта Каберне Фран пикантния и екзотичен аромат  на зелена чушка. Той няма аналог в света и доказано се среща само в гроздето, отгледано в собствените лозя на изба „Братя Минкови“. Уханието, характерно за най-елитните вина,  се дължи на богатите и плодородни канелени горски почви в Карнобатския край. Заедно с мекия климат, оптимално слънчево греене и нископланинският ридов релеф , те създават перфектния тероар за отглеждане на класическия винен сорт Каберне фран.

За пръв път в журито на конкура присъстваха и няколко уважавани френски лекари, използващи вината от Каберне фран в профилактиката и лечението  на множество сърдечно-съдови заболявания. Те оцениха високо изключителните свойства на  OAK TREE и го препоръчаха на всички ценители на здравословния и природосъобразен начин на живот. Полезните му свойства се дължат на екологичния способ, по който то е направено. Гроздето, е отглеждано без изкуствени торове и препарати и е брано  на ръка. За да се извлече уникалният  аромат на зелена чушка,  е оставено да престои с ципата пет денонощия. Чрез тази автентична технология се постига  наситения  и силен тъмночервен цвят, впечатлил журито на конкурса. За да съхранят неповторимите пикантни и плодови нюанси на купажа, технолозите на избата са оставили OAK TREE да отлежава в средно изпечени, стари френски дъбови бъчви, поръчани специално от региона на Бордо. Старите бъчви придават кадифено-мек вкус на виното без да го натоварват допълнително, като запазват ароматния му профил на конфитюр, печени сливи и черни боровинки. Златният медалист е отлежавал 24 месеца в специално прокопани тунели в хълма под изба „Братя Минкови“ Там  по естествен път  и без хладилни съоръжения,  се постига оптималното охлаждане от 10-15 градуса.

Със сребърни медали от  Vinalies Internationales бяха отличени MINKOV BROTHERS WHITE CUVEE и MINKOV BROTHERS SYRAH. Те спечелиха престижните отличия в надпревара с над 3 000 вина от четирите краища на света.

Препоръчваме

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox