Успехът на изба “Братя Минкови” в Брюксел нареди България на световната винена карта

Успехът на изба “Братя Минкови” в Брюксел нареди България на световната винена карта
11.06.2015 г.

Безпрецедентните успехи, извоювани от изба "Братя Минкови" в Брюксел превърнаха България във фаворит на световната винена общност. Нещо повече - те станаха една от негласните причини страната ни да спечели следващото домакинство на Concours Mondial de Bruxelles в съревнование с Франция, Испания, Австралия, Чили и Аржентина". Това коментираха някои от най-авторитетните енолози и винени журналисти непосредствено преди награждаването на победителите.

На изискана церемония в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, заедно с министрите на земеделието и туризма Десислава Танева и Николина Ангелкова, връчиха отличията на победителите в присъствието на директора на конкурса Томас Костенобъл.

"Виното не е просто продукт. Когато налагаме родни изби зад граница, ние продаваме качество на живот, имидж и самочувствие. Продаваме част от вкуса на България. С големия успех, който всички тук постигнахте, вие поставихте България на винената карта на света. А тази карта понякога е по-важна от географските и политическите карти", обърна се министър Дончев към наградените участници във винената надпревара.

Тазгодишното издание на Concours Mondial de Bruxelles за поредна година удостои изба "Братя Минкови" с два златни медала за елегантния Ризлинг на Le Photographe и за изисканото Каберне Совиньон на Minkov Brothers. Отново в сърцето на Европа, изключителната Сира на Le Photographe спечели за избата още един златен медал и петзвезден Сертификат за качество, този път в признатата от Европейския съюз надпревара International Wine Contest. Така тя стана единственото българско вино, намерило място в Световната класация за висококачествени напитки на Международния институт Monde Selection, който организира конкурса.

Изтъкнати винени критици припомниха, че през далечната 1894 г. бутилка на прочутите карнобатски винари Братя Минкови донася от същия брюкселски конкурс първото злато за България и я поставя на световната винена карта.

Любопитна подробност е, че през 2008 г. отново Concours Mondial de Bruxelles присъжда на изба "Братя Минкови" първия златен медал в най-новата й история.

За седемте години, в които избата участва на конкурса в Брюксел, вината й се връщат оттам със 7 златни медала и 4 сребърни.

Невероятният Ризлинг от серията Le Photographe е сред 10-те победители в глобалната класация Winestars World Prowein в Дюселдорф, а сортът Каберне Совиньон на Minkov Brothers бе оценен със злато от престижния конкурс Vinalies Internationales в Париж. Отново във Франция Сирата на Le Photographe нареди България на четвърто място в списъка на световните винопроизводители. Това доказва, че с високото си качество вината на изба "Братя Минкови" превръщат международното признание в трайна тенденция за България.

Препоръчваме

18
Чрез натискане на бутон "Съгласен съм" се съгласявате, че сте над 18 годишна възраст.
Fancybox